Baton Musli z Rodzynkami i Żurawiną

Chrupiące batoniki musli, które są nie tylko słodkością, ale jednocześnie wartościową i odżywczą przekąską. Deser z myślą o alergiku, ale w domyśle dla każdego. Po prostu pychota 🙂 I gotowe w 20 minut. Mniam!

Składniki:

– 100 g masła (pół kostki),

– łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (pachnącego kokosem),

– 100 g cukru trzcinowego,

– czubata łyżka miodu (u mnie lipowy),

– 200 g płatków owsianych zwykłych,

– 2 łyżki płatków orkiszowych błyskawicznych,

– łyżeczka imbiru w proszku,

– 2 łyżki suszonych rodzynek,

– 2 łyżki suszonej żurawiny.

Przygotowanie:

Na małym ogniu podgrzewam na patelni masło, olej, cukier i miód. Mieszam wszystko na gładką masę. Dodaję płatki, imbir, drobno pokrojone suszone owoce i dwie łyżki wody. Całość dobrze mieszam i przekładam do foremki 20×20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. piekę przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po ostygnięciu kroję na prostokąty. Gotowe!

 

 

6 to: Komentarzy “Baton Musli z Rodzynkami i Żurawiną

  1. Dodałam jeszcze orzechy i powiem, że przepyszne! Zrobię nie raz z różnymi składnikami. Dziękuję za super przepis 🙂

  2. Bardzo smaczne. Polecam.

  3. Bardzo szybko i bardzo pysznie. Coś dla mnie 🙂

  4. Bardzo smakowite i łatwe w wykonaniu. Polecam na szybki deser. Pycha.

  5. Kuchareczka on

    Dałam jeszcze orzechy włoskie i sezam. Pyszne 🙂

  6. Wyszło super, dzieci zajadały ze smakiem 🙂 Sklepowe batony musli nie dorastają tym do pięt! Dziękuję za przepis, już na stałe u nas zagości 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*