Brownie z zagadką

Samo brownie nie jest zagadkowe, jest takie jak powinno być – pyszne, wilgotne i bardzo kakaowe. Zagadką jest natomiast jeden ze składników, który zdawałoby się, że zupełnie nie pasuje do słodkiego ciasta, ale w gotowym deserze jest niewyczuwalny i nadaje mu właściwą konsystencję. To brownie nadaje się doskonale również dla alergików, którzy tolerują kakao (orzechy zawsze można pominąć). Co to za zagadkowy składnik?

Składniki:

– ½ kubka oleju (kubek miałam duży, do herbaty, a olej rzepakowy, rafinowany),

– 1 kubek cukru,

– 2 łyżeczki cukru waniliowego,

– 2 kubki mąki,

– ½ kubka kakao,

– 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej,

– ½ łyżeczki soli,

– 2 kubki cukinii (zagadkowy składnik 😉 ) startej na tarce o grubych oczkach,

– ½ kubka pokruszonych orzechów włoskich,

– ½ kubka pokruszonych migdałów,

– cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Mieszam łyżką olej z cukrem (cukier nie rozpuści się całkowicie). Przesiewam mąkę z kakao, sodą, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie łączę wszystko ze sobą. Cukinię obieram ze skóry, usuwam pestki, trę na tarce i dodaję do masy (nie odsączam).  Dodaję orzechy, migdały i mieszam. Masa jest bardzo gęsta, ale taka właśnie ma być, cukinia zdąży puścić sok i ciasto po upieczeniu będzie wilgotne jak trzeba. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.

Gotowe!

 

 

 

Jeden komentarz “Brownie z zagadką

  1. Jadłam Ciasto z marchewką, dynią nawet fasolą czerwoną ale z cukinią? Musze spróbować bo uwielbiam brownie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*