Czym jest alergia krzyżowa?

Myślałam, że w związku z alergią Lenki nic mnie już nie zaskoczy, a tu proszę – taka niespodzianka. Na nowo muszę przemielić ten temat, bo alergia na pyłki to dla nas zupełnie coś nowego. Jak to jest, że alergia pokarmowa współistnieje z alergią wziewna?

Czym jest alergia krzyżowa?

O alergii krzyżowej mówi się wówczas, gdy układ odpornościowy reaguje tym samym przeciwciałem na dwa zupełnie różne alergeny. Najczęściej wynika to z podobnej budowy chemicznej lub wspólnego pochodzenia uczulających substancji.

Objawy alergii krzyżowej

Objawy alergii krzyżowej są najsilniejsze w okresie pylenia, ale mogą (choć nie muszą) występować w różnym nasileniu przez cały rok. Najczęściej występują dolegliwości ze strony:

układu oddechowego – kaszel, katar, kichanie, świąd nosa, gardła i krtani,

układu pokarmowego – ból brzucha, dyskomfort trawienny, uczucie przelewania w brzuchu, nudności, biegunka, zaparcia, wymioty,

skóry – nasilenie atopowego zapalenia skóry, pokrzywka, rumień, łuszczenie skóry, świąd,

plus takie „atrakcje” jak: swędzenie, opuchlizna, łzawienie oczu, przekrwienie lub zapalenie spojówek, odrywanie małżowin usznych.

Najczęstsze alergie krzyżowe

Najczęściej odczyny krzyżowe zachodzą pomiędzy:

pyłkiem brzozy a pyłkami innych drzew (buk, dąb, olcha, jesion, bez, leszczyna, kasztan),

pyłkiem brzozy a jabłkiem, gruszką, wiśnią, czereśnią, brzoskwinią, selerem, marchewką, pomidorem,

pyłkiem leszczyny a orzechami laskowymi,

pyłkami traw i zbóż a ziarnem zbóż i mąką, pomidorem, kiwi, jabłkiem, gruszką,

pyłkami bylicy a selerem, marchewką, miodem, przyprawami (curry, anyż), pietruszką, szczypiorem, bananem, melonem,

jadem pszczoły a miodem,

mlekiem krowim a wołowiną, mlekiem kozim, owczym,

jajami kurzymi a drobiem i pierzem,

mięsem wieprzowym a sierścią kota,

roztoczami a owocami morza i mięczakami (ślimaki, małże),

lateksem a ananasami, figami, ziemniakami, bananami, awokado, kiwi, orzeszkami ziemnymi.

Jak sobie pomóc?

Gdy wiadomo co uczula, to trzeba prowadzić dietę eliminacyjną. Warto wiedzieć, że niektóre z alergenów są wrażliwe na podwyższoną temperaturę, co oznacza, że objawy uczulenia mogą występować np. po spożyciu surowych owoców, ale po obróbce termicznej alergia nie wystąpi (pasteryzowanie soków, gotowanie kompotów, pieczenie ciast itd.). Poza tym największa ilość alergenów umiejscowiona jest zaraz pod skórką owoców, czyli ich obieranie również może wpłynąć na złagodzenie reakcji alergicznej. Dodatkowo na nasilenie reakcji uczuleniowej może wpływać odmiana owocu. Pozostaje więc uważnie obserwować swój organizm i najlepiej zapisywać swoje spostrzeżenia, żeby wnioski nie uleciały z pamięci.

P.S. Jak to będzie u nas? Ciągle czekam na komplet wyników testów alergicznych Lenusi, zatem cdn.

 

Źródła: 1, 2, 3

 

 

 

 

 

 

2 to: Komentarzy “Czym jest alergia krzyżowa?

  1. Współczuję. Mamy to samo. Pyłki brzozy i traw wchodzą w reakcje z np. jabłkiem, gruszką itp. Trudna jest dieta eliminacyjna.

  2. Ja też to znam. Trudno się z tym walczy, całe lato przekichane 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*