Dodatki do Żywności – Słodziki

Tym razem (dla odmiany) nie dostanie się cukrowi, ale innym słodkim dodatkom, przy których nasz poczciwy cukier to rzecz zdrowa jakich mało 😉

Słodziki dodawane są do bardzo wielu różnych produktów spożywczych, czasem nawet do głowy by nam nie przyszło, gdzie mogą się znajdować (np. w jogurtach, czy wędlinach). Naturalne słodziki, mające wartość odżywczą (jak glukoza lub fruktoza) nie są traktowane dodatki do żywności (w myśl ustawodawstwa). O czym zatem mowa?

Sacharyna E-954

Najstarsza w tym gronie. Jest 300 razy słodsza od sacharozy (cukru), przy czym jest od niego znacznie mniej kaloryczna. Z tego powodu znalazła zastosowanie w produkcji żywności przeznaczonej dla chorych na cukrzycę, poza tym często znajduje się w słodyczach oraz napojach. Okazało się jednak, że pomimo tego, że sacharyna ma mniejszą kaloryczność niż cukier, to zwierzęta laboratoryjne karmione sacharyną bardziej przybierały na wadze niż te karmione sacharozą. Sacharyna podejrzewana była również o właściwości rakotwórcze (indukowanie raka pęcherza), ostatecznie po badaniach ustalono, że dzieje się tak jedynie u myszy domowej (na której prowadzono badania). Obecnie sprawdza się ewentualny negatywny wpływ sacharyny na organizm człowieka z uwagi na to, że przechodzi ona przez barierę łożyskową.

Cyklaminian E-952

Niskokaloryczny słodzik 50 razy słodszy niż sacharoza, niedozwolony do stosowania w USA. Używany w produkcji gum do żucia, napojów gazowanych, gotowych ciast. Cyklaminian podejrzewany jest o działanie kancerogenne, problem z nim polega na tym, że u różnych ludzi jest różnie metabolizowany. U niektórych osób związek ten rozkłada się do cykloheksylaminy, o której wiadomo, że jest rakotwórcza. Poza tym cyklaminian zaburza działanie wielu leków, szczególnie doustnych preparatów do leczenia cukrzycy, powoduje również zwiększone wydalanie potasu.

Aspartam E-962

Ten to dopiero ma kolorową przeszłość! Co najmniej kilka razy właściwe urzędy zmieniały zdanie na temat tego, czy jest bezpieczny czy nie (to już daje do myślenia). Aktualnie, według ustawodawcy uważany jest za bezpieczny, ale… to guzik prawda. Metabolitem aspartamu u człowieka jest FORMALDEHYD (!!!). Trucizna. Długotrwałe spożywanie aspartamu powoduje uszkodzenie komórek, zaburzenie działania wątroby oraz zmiany behawioralne u zwierząt laboratoryjnych. Udowodniono, że w pewnych warunkach u ludzi działa kancerogennie w układzie nerwowym (przy podwyższonej temperaturze i pH aspartam zawarty w puszkowanej żywności zmienia się w związki rakotwórcze. Żywność w puszkach jest najczęściej sterylizowana lub pasteryzowana, jedno i drugie przebiega w podwyższonej temperaturze). Aspartam może wywoływać alergię i/lub zaostrzać przebieg atopowego zapalenia skóry. I jeszcze na koniec (jakby było mało) – nie może być spożywany przez osoby cierpiące na fenyloketonurię.

Acesulfam K E-950

Słodzik 200. krotnie słodszy od sacharozy. Stosowany do produkcji napojów, ciast i produktów dietetycznych o obniżonej kaloryczności. Uważany jest za substancję bezpieczną dla zdrowia (choć początkowo podejrzewano go o właściwości rakotwórcze). Często stosowany jest w połączeniu z aspartamem jako aspartam-acesulfam w proporcji 2:1.

Sukraloza E-955

Jest to pochodna sacharyny, niemetabolizowana przez organizm człowieka. Uznana za bezpieczną, choć istnieją doniesienia o tym, że negatywnie wpływa na mikroflorę jelitową (a gdyby ktoś nie czytał TEGO, to powiem tylko, że od nieprawidłowej mikroflory jelit bierze się połowa zła tego świata, w tym alergie, choroby cywilizacyjne i przewlekłe).

Ksylitol E-967

Naturalny cukier pochodzenia roślinnego – z brzóz. Poza właściwościami słodzącymi utrzymuje prawidłową wilgotność żywności. Dodawany jest do gum do żucia, czekolad, tabletek od bólu gardła, past do zębów. Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym (to dobrze, nie sprzyja kandydozie), nie powoduje próchnicy, ma niski indeks glikemiczny, czyli nadaje się dla cukrzyków (nie powoduje wyrzutu insuliny). Nadmiar u niektórych osób może działać przeczyszczająco. Trzeba uważać na ksylitol, który produkuje się z kukurydzy (Made In China), duże prawdowodobieństwo GMO.

Erytritol E-968

Naturalny słodzik uzyskany przy enzymatycznej fermentacji skrobi. Brat ksylitolu o bardzo zbliżonych do niego właściwościach. To co go odróżnia, to mniejsza kaloryczność niż ksylitolu oraz brak negatywnych efektów przy nadmiarze spożycia (nie daje efektu przeczyszczającego).

Taumatyna E-957

Słodzik pochodzenia naturalnego, z afrykańskiej rośliny Thaumatococcus danieli. Taumatyna jest 3000 razy słodsza od cukru (!). Znalazła zastosowanie jako słodzik i wzmacniacz smaku. Jest bezpieczna pod względem toksykologicznym i alergizującym.

Stewia E-960

Naturalna substancja słodząca 300 razy słodsza od cukru. Pozyskiwana jest z rośliny Stevia rebaudiana pochodzącej z obu Ameryk. Stosowana w produkcji deserów, sosów i napojów. Stewia jest bezpieczna dla konsumentów.

 

 Źródło: 1, 2, 3, zdjęcie

 

 

 

5 to: Komentarzy “Dodatki do Żywności – Słodziki

  1. O rany, brzmi strasznie!

  2. Wszędzie nas trują 🙁

  3. Stary dobry cukier nie jest znowu taki zły w tym zestawieniu.

  4. No włąśnie, już lepiej słodzić zwykłym cukrem.

  5. Najlepiej w ogóle nie słodzić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*