Dziecięcy Krem z Dyni

Zupa jest słodka i cudnie pomarańczowa. Rozgrzewająca, sycąca, w sam raz na zimowe dni. Moje dzieci zawsze proszą o dokładkę, chociaż wcale nie są “zupowe” 🙂 Lecimy!

Składniki:

  • 2 garście dyni (użyłam mrożonej, pokrojonej w kostkę),
  • por (biała część),
  • kalarepa,
  • pietruszka (korzeń),
  • 1/2 selera,
  • 3 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • sól, pieprz, słodka papryka, imbir w proszku,
  • łyżka masła klarowanego.

Przygotowanie:

W garnku, na maśle klarowanym podsmażam pora, aż zmięknie. Następnie wrzucam zamrożoną dynię, smażę parę minut. Dolewam wodę i wrzucam składniki bulionu: kalarepę, pietruszkę, seler, marchew, ziele angielskie i listki laurowe. Gdy warzywa są prawie miękkie dorzucam ziemniaki i gotuję do miękkości. Po kilkunastu minutach wyciągam z zupy kalarepę, pietruszkę i selera (w zupie są niepotrzebne, ale można je wykorzystać np. do kotletów albo pasztetu), a resztę miksuję na gładko. Doprawiam solą, pieprzem, słodką papryką i imbirem. Gotowe!

 

P.S. Ja preferuję krem z dyni na pikantno. Mój ulubiony przepis znajdziecie TUTAJ.

 

 

2 to: Komentarzy “Dziecięcy Krem z Dyni

  1. Super przepis, moje dzieci zajadały się tak, że aż im się uszy trzęsły! Polecam 🙂

  2. Piękny kolor i super smak. Moja Maja wcinała aż jej się uszy trzęsły, swoją porcję doprawiłam ostrą papryką (lubię pikantne zupy kremy) i również bardzo mi smakowała. Świetny przepis, na pewno nie raz ją jeszcze zrobię 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*