Maślane Ciasteczka 300 / 200 / 100

Nie można prościej. Nie można też popsuć. I nie można przestać jeść. Znikają w mgnieniu oka, a pozostałe okruszki skutecznie sprząta z talerzyka opuszek palca wskazującego 🙂 Przepis na bardzo proste i wyjątkowo smaczne ciasteczka maślane. Pyszny klasyk.

Składniki:

– 300 g mąki pszennej (ja dałam trochę mniej mąki, a do ostatecznych 300 g dosypałam zmielonych migdałów),

– 200 g masła,

– 100 g cukru pudru.

Przygotowanie:

Mieszam wszystkie składniki. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, które rozpłaszczam ręką na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10-15 minut, aż zrobią się złote. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są dość miękkie, ale po chwili twardnieją i chrupią jak trzeba 😉

3a

 

Smacznego!

 

4 to: Komentarzy “Maślane Ciasteczka 300 / 200 / 100

  1. Zrobiłam, a jestem beznadziejna w deserach (to były moje pierwsze ciastka) i wyszły pyszne! Maślane, rozpływały się w ustach! Polecam bardzo!

  2. Ja też zrobiłam i potwierdzam – są przepyszne 🙂

  3. A można z margaryną zrobić?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*