Pasta kanapkowa z czarnych oliwek

Przepis na pyszną pastę kanapkową, którą robi się w mniej niż kwadrans. Smakowita odmiana dla serów i wędlin. Wspaniale pasuje do kromki pszennego chleba, ale również do grzanki zapieczonej z plastrem sera mozzarella i grubym plastrem pomidora. Mniam! 

Składniki:

  • 150 g czarnych oliwek bez pestek,
  • 5 łyżek łuskanego słonecznika,
  • oliwa z oliwek (ilość musisz dobrać samodzielnie w zależności od tego jak mazistą konsystencję pasty kanapkowej lubisz. U mnie 2 łyżki),
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • szczypta słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pół łyżeczki octu winnego.

Przygotowanie:

Słonecznik prażę na suchej patelni, prawie cały przesypuję do blendera, a część zostawiam do posypania kanapek. Do blendera dorzucam oliwki i oliwę (dolewam ją partiami). Następnie pastę mieszam z oregano, solą, papryką i octem winnym. Gotowe 🙂

 

8 to: Komentarzy “Pasta kanapkowa z czarnych oliwek

  1. Bardzo smaczna pasta. Zrobiłam z myślą o mężu, który lubi takie smaki, a mi też podeszła, chociaż nie przepadam za oliwkami 🙂 Dziękuję za przepis.

  2. Bardzo smaczna, niestety nie miałam pod ręką oregano, dałam tymianek i też wyszło super.

  3. Zaskakująco pyszna! 🙂

  4. Bardzo smaczna i bardzo szybka do zrobienia odmiana od wędlin. Polecam przepis.

  5. Uwielbiam czarne oliwki, muszę zrobić, mniam!

  6. Robiłam kiedyś podobną i bardzo smakowała całej rodzince, dzięki za przypomnienie, wypróbuję twój przepis.

  7. Dobrze ze nie jest az taka slona, bo wydawac by sie moglo ze z takimi skladnikami bedzie bardzo slona 🙂 Ah chodzi za mna taka pasta juz od jakiegos czasu 😉

  8. Tapenada, czyli pasta z oliwek wywodzi się z Prowansji, choć bardzo często można spotkać ją w kuchni śródziemnomorskiej. Pyszna rzecz, dobrze, że zawitała i do nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*