Produkty spożywcze, które nie lubią lodówki

Nie wszystkim produktom spożywczym, które kupujesz, służy lodówka. Sprawdź czego lepiej nie trzymać w chłodzie.

Pomidory

Przechowywane w lodówce tracą smak i zapach, robią się papkowate, szybciej się psują i pojawiają się na nich przebarwienia. Pomidory najlepiej jest trzymać bez przykrycia w koszu lub talerzu na blacie kuchennym.

Cebula i czosnek

Jedno i drugie lubi chłodne, ciemne miejsca z dostępem powietrza (jeśli trudno Ci o takie, wspomóż się papierową torbą). Wilgoć lodówki sprawi, że cebula zmięknie, a czosnek straci na smaku i aromacie.

Ziemniaki i bataty

W lodówce miękną i robią się słodsze. Mówiąc inaczej “kapcieją”.

Awokado

W lodówce nie dojrzeje. Trzymaj je więc na kuchennym blacie, no chyba, że dojrzałego nie zjesz na raz, to pozostałość potraktuj sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało i włóż do lodówki (najlepiej z pestką). Niestety z całą pewnością straci nieco na smaku.

Miód

Przechowywany w lodówce szybciej się skrystalizuje. Najlepiej jest trzymać go w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu.

Chleb

Zimno lodówki szybko wysusza pieczywo. Natomiast zamrażanie to już inna para kaloszy – rozmrożony chleb będzie równie dobry jak świeży (warto to zrobić w piekarniku, inaczej może się kruszyć).

Oleje roślinne

Większość surowych olejów roślinnych wystarczy przechowywać w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. Wyjątkiem jest olej lniany i kokosowy, które muszą być trzymane w lodówce.

Dynia

Najsmaczniejsza jest w temperaturze pokojowej.

Kawa, herbata, kakao, czekolada

Wszystkie wymienione trzymane w lodówce tracą na aromacie. Ponadto mogą “łapać” inne zapachy z lodówki.

Banany i owoce z dużą pestką (np. morele, brzoskwinie, mango)

Przechowywane w chłodzie tracą wartościowe składniki odżywcze.

Arbuzy i melony

W stanie nienaruszonym bardziej im służy temperatura pokojowa (nie tracą witamin i mikroelementów). Przekrojone włóż do lodówki.

 

5 to: Komentarzy “Produkty spożywcze, które nie lubią lodówki

  1. Interesujący post! Przyznaję, że często wkładam do lodówki arbuz i pomidory. Koniecznie muszę to zmienić!

  2. Oj to robię sporo błędów. Bo o ile o pomidorach wiedziałam to awokado i czosnek trzymam w lodówce 🙂

  3. Podobno jabłek też lepiej nie trzymać w chłodzie, ale ja uwielbiam takie zimne, chrupkie z lodówki 🙂

  4. Arbuz też lepiej nie z lodówki, ale latem taki zimny jest lepszy od lodów milion razy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*