Zielone Placki

Z dziećmi już tak czasem jest, że zupełnie normalne pytanie może dać totalnie nieoczekiwaną odpowiedź. Jak choćby w takiej sytuacji, która zdarzyła się wczoraj:

Ja:  Lenusiu, co byś zjadła na obiad? Na co masz ochotę?

L.: Na placki.

Ja: Ooo! (odrobinę zaskoczona, ale jednocześnie ucieszona taką jasną i wyczerpującą temat odpowiedzą, głupio dopytuję)… Jakie?

L.: Zielone!

No cóż, jeśli nawarzyłam piwa to musiałam je wypić. I choć na ogół “zielone jedzenie jest bleeee”, bo jest właśnie zielone, to już nie drążyłam tematu (człowiek uczy się na błędach). Szybko wcieliłam w życie plątaninę pomysłów, pełna obaw, że zielone placki to jedna z tych dziecięcych chętek, które znikają równie szybko jak się pojawiają. I co? Placki wyszły bardzo smaczne, znikały z talerzy w mgnieniu oka. I choć zielone placki to potrawa z rodzaju “pyszne choć brzydkie”, to na prawdę warto wypróbować ten przepis.

Składniki:

– szklanka ugotowanego mrożonego groszku,

– jeden duży ziemniak,

– ząbek czosnku,

– mała cebula,

– 3 łyżki mąki pszennej,

– jajko (u mnie 4 przepiórcze),

– sól,

– masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

Prościzna. Groszek, ziemniaka, czosnek i cebulę miksuję w blenderze. Dodaję jajko, mąkę, sól, można dolać trochę wody. Smażę na rozgrzanym tłuszczu, jego nadmiar usuwam kładąc placki na papierowym ręczniku. Gotowe.

No i masz babo placek. Zielony 🙂

 

Po inne, inspirujące przepisy zajrzyjcie do portalu KobiecePorady.pl

 

3 to: Komentarzy “Zielone Placki

  1. Brzydkie a pyszne – padłam ze śmiechu 🙂

  2. Wygląda meeega apetycznie muszę spróbować sam coś takiego zrobić, dzięki wielkie za przepis. Pozdrawiam! 🙂

  3. Bardzo smaczne, dobry pomysł na przemycenie warzyw do diety dziecka 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*