Zupa Krem z Dyni

Jak sobie poprawić samopoczucie, gdy za oknem szaro, mokro i ponuro? Wskoczyć w ciepłe bambosze i przygotować pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni! Na zachętę dodam, że jest gotowa w 20 minut i nawet mój Mąż, który zupy omija szerokim łukiem tą zajada aż mu się uszy trzęsą!

Składniki:

– dynia (lepsza świeża, ale może być też mrożona) – 2 szklanki pokrojonej w kostkę,

– cebula,

– czosnek – 4 ząbki,

– papryczka chilli,

– oliwa z oliwek – łyżka,

– mleko kokosowe – mała puszka,

– sól, pieprz, imbir, kurkuma, słodka papryka,

– kromka chleba,

– łyżeczka masła,

– pestki dyni – łyżka.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i papryczkę chilli oraz 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Po chwili dodaję dynię, smażę 2 minuty i zalewam szklanką wody. Gotuję do miękkości (około 10 minut, zależy w jaką dużą kostkę pokrojona jest dynia) i miksuję blenderem na krem. Następnie dodaję mleko kokosowe, szczyptę soli, pieprzu i kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki (jeśli papryczka chilli nie jest dość pikantna, dodaję również pieprz ceyenne lub ostrą paprykę) i pół łyżeczki imbiru w proszku. Na drugiej, małej patelni prażę pestki dyni (łyżka pestek na porcję). Kromkę chleba smaruję przekrojonym ząbkiem czosnku i masłem, podpiekam na grzankę. Gotowe!

 

 

 

 

5 to: Komentarzy “Zupa Krem z Dyni

  1. Pingback: Dieta Karmiącej Mamy – dzień siódmy, ósmy i dziewiąty | Alergiczne Dziecko

  2. Pycha! Muszę zrobić:)

  3. Szkoda, że teraz nie sezon na dynie. Zjadłabym.

  4. Ale mi narobiłaś smaka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*